2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması
2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması
Çağrı Duyurusu ve Proje Rehberi
Çağrı duyurusu ve proje rehberine aşağıdaki linklerden veya görsellere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Çağrı Duyurusu
2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Proje Rehberi
Önemli Hususlar
-
Yarışmaya, Türkiye ve KKTC’de örgün ve açık öğretim sisteminde öğrenim gören tüm lise öğrencileri katılabilir.
-
Yarışmaya her öğrenci yalnızca bir proje ile katılabilir ve her proje en çok üç öğrenci tarafından hazırlanır.
-
Bir projede sadece bir danışman görev alabilir ve danışman birden fazla projeye danışmanlık yapabilir. Danışman için alan sınırlaması yoktur. Projede danışman olması zorunlu değildir.
-
Yarışmaya başvurusu yapılacak bir projede yer alacak öğrenciler ile danışman arasında birinci derece yakınlık (anne/baba) ve çıkar ilişkisi/çatışması olarak kabul edilen bir ilişkinin olmaması gerekir.
-
Yarışmaya başvurusu yapılacak bir projedeki öğrenciler ve danışman farklı okullardan olabilir.
-
Yarışmaya katılacak öğrenciler 20 yaşından gün almamış olmalıdır.
-
Projelerin, öğrencilerin özgün düşüncelerinden kaynaklanması, kendileri tarafından şekillendirilmiş, danışarak ama kendi bilgi ve becerileri ile Proje Rehberinde belirtilen formatta ve sonlandırılmış olarak yarışmaya başvurusunun yapılması gerekir. Fikir aşamasında veya devam etmekte olan projelerle yarışmaya başvuru yapılmaz. Bu durumda olduğu tespit edilen projeler yarışmadan elenir.
-
Aynı ya da başka isimlerle ve/veya aynı ya da benzer içerikle (konuyla) bu ve/ya herhangi bir proje yarışmasına, bu yarışmanın son başvuru tarihinden önce başvurusu yapılmış veya katılmış projelerle bu yarışmaya başvuru yapılamaz. Bu kurala uymadığı tespit edilen projeler, hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenir.
-
Başvuru sistemine eksik, hatalı veya yanlış belge ve bilgi yüklenmesi, hazırlanan projenin halk sağlığı ve güvenliği için risk teşkil etmesi, insanların kişilik haklarına aykırı çalışma yapılması, herhangi bir ticari ürün veya marka adının açıkça kullanılması, projede etnik kökene, kişi veya toplumu karalamaya yönelik içerik bulunması, omurgalılar üzerinde kesi yapılması, kan veya doku alınması, ağız ya da enjeksiyon yoluyla etkisi kesin olarak bilinmeyen tehlikeli ve yabancı madde verilmesi, sağlığı tehdit eden deneyler yapılması durumlarında proje başvuruları hangi aşamada olursa olsun yarışmadan elenir.
-
Hedef kitlesi, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumların paydaşlarından (öğrenci, veli, öğretmen, yönetici, personel vb.) oluşan araştırma projeleri için T.C. Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Araştırma Uygulama İzinleri Genelgesi (2024/41) kapsamında https://arastirmaizinleri.meb.gov.tr/ adresinde bulunan Araştırma Uygulama İzinleri Başvuru ve Değerlendirme Modülü’ne yapılan başvuru sonucunda alınan Araştırma Uygulama İzin Belgesi ile projede kullanılan veri toplama araçları (test, anket, görüşme formu, vb.) BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemine PDF formatında yüklenmelidir.
-
Kullanılacak veri toplama aracı ve içeriği konusunda alınan izin belgesi kapsamında veri toplama aracının uygulanması konusunda katılımcıların gönüllülük esası dikkate alınmalıdır. Veri toplama aracının uygulanacağı kişilerden çalışmaya gönüllü olarak katıldıklarına dair yazılı izin/onam alınmalıdır. Hedef kitlesi 18 yaş altındaki öğrencilerden oluşan araştırma projelerinde veli izin/onam belgesi mutlaka alınmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan kurum/kuruluş vb. yerlerde yapılan araştırma projeleri için ise ilgili kurum/kuruluştan izin belgesi ile katılımcılardan katılımcı onam formu alınmalı ve izin/onam belgelerinin bir örneği sisteme yüklenmeli ve tüm izin/onamların alındığı bilgisine proje raporunda yer verilmelidir. İzin/onam belgeleri gerektiğinde/talep edildiğinde ibraz edilmelidir.
-
Projeler başvuru yapılan ana alanda görevlendirilecek jüri tarafından değerlendirilecek olup proje içeriğinin tematik alanla olan ilişkisi değerlendirmede etkili olacaktır. Başvuru aşamasında yapılan ana alan ve tematik alan seçimlerinde başvuru süreci bittikten sonra değişiklik yapılmayacaktır. Ana alan ve tematik alan seçimi, proje sahiplerinin sorumluluğundadır.
Kimler Başvurabilir
- Yarışmaya, Türkiye ve KKTC’de öğrenim gören tüm lise öğrencileri katılabilir.
- Yarışmaya katılacak öğrenciler 20 yaşından gün almamış olmalıdır.
Başvuru Tarihleri ve Yöntemi
-
2025 yılı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Proje Rehberine göre hazırlanan ve tamamlanan projelerin başvuruları, Çağrı Takviminde belirtilen tarihler arasında BİDEB Başvuru ve İzleme Sistemi üzerinden çevrim içi olarak yapılır.
Başvuru yapacak öğrencilerin (proje iki veya üç öğrenci tarafından hazırlanmışsa her bir öğrencinin) ve varsa danışmanın ARBİS’e kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekir.
Kılavuzlar
ARBİS Kullanım Kılavuzu için tıklayınız.
E-BİDEB Başvuru Sistemi Kullanım Kılavuzu için tıklayınız.
Proje yazım şablonuna ulaşmak için tıklayınız.
Değerlendirme Yöntemi ve Kriterler
Ön değerlendirme aşamasında kullanılacak değerlendirme kriterleri için tıklayınız.
Sergi aşamasında kullanılacak değerlendirme kriterleri için tıklayınız.
Ödüller
- Bölgelerde yapılacak yarışmalarda başarılı bulunan projelere; Bölge Birinciliği, İkinciliği ve Üçüncülüğü ödülleri verilir. Bölge Birincileri, yarışmanın final aşamasına davet edilir. Final aşaması sonucunda başarılı bulunan projelere; Birincilik, İkincilik, Üçüncülük ve Teşvik ödülü verilebilir. Bölge ve final aşamaları sonucunda ödül alan öğrencilere para ödülü ve başarı belgesi, varsa danışmanına para ödülü verilir. Ödül tutarları, yarışmanın web sayfasında yayınlanır.
- Final aşaması sonucunda ulusal düzeyde Birincilik, İkincilik, Üçüncülük derecesi alan öğrenciler, üniversite sınavına girecekleri ilk yıl, bir defaya mahsus olmak üzere derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü tercih etmeleri durumunda yarışmada aldıkları derece ile orantılı olarak ek katsayı uygulamasından yararlanır (Bkz. 2024 YKS Kılavuzu). Bu uygulamadan yararlanacak öğrencilerin üniversite sınavına girecekleri ilk yıl, güncel YKS kılavuzunda belirtilen tarih aralığında ve şekilde TÜBİTAK’a ek katsayı başvurusunda bulunmaları gerekir. Ek katsayı başvuru sürecinin takibi proje sahibi öğrencilerin sorumluluğundadır.
-
Final aşaması sonucunda Birincilik, İkincilik, Üçüncülük derecesi alan
- Öğrencilere
• 2205-Lisans Burs Programı
• 2210-A Genel Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı
• 2211-A Genel Yurt İçi Doktora Burs Programı
• 2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (Genç STAR)
• 2224-D Yurt Dışındaki Bilimsel Eğitim Etkinliklerine Katılımı Destekleme Programı - Varsa danışmanlarına
• 2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR Öğretmen)
BİDEB burs ve destek programlarına yapacakları başvurularda çeşitli imkânlar sunulmaktadır.
- Öğrencilere
- Final aşaması sonucunda Birincilik, İkincilik, Üçüncülük derecesi alan projeler için BİDEB’e talepte bulunmaları halinde fikri haklar tescil (patent) desteği verilir.
- Uluslararası Proje Yarışmalarına katılacak proje sahibi öğrenciler için proje geliştirme desteği ve akademik danışman desteği verilir.
- Uluslararası Proje Yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilerek Birincilik, İkincilik ve Üçüncülük ödüllerinden birini alan öğrenciler, final yarışmasında derece aldıkları alanla ilgili bir bölümü tercih etmeleri durumunda alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu programlar hariç kontenjan dışından ÖSYM tarafından yerleştirilir (Bkz. 2024 YKS Kılavuzu). Bu uygulamadan yararlanacak öğrencilerin, üniversite sınavına girecekleri ilk yıl YKS kılavuzunda belirtilen tarih aralığında ve şekilde TÜBİTAK’a başvuruda bulunmaları gerekir. Başvuru sürecinin takibi proje sahibi öğrencilerin sorumluluğundadır.
- Uluslararası Proje Yarışmalarına TÜBİTAK tarafından gönderilerek Birincilik, İkincilik, Üçüncülük, Dördüncülük ödülü veya özel ödül alan öğrencilere aşağıda belirtilen BİDEB burs ve destek programlarına yapacakları başvurularda çeşitli imkânlar sunulmaktadır.
• 2205-Lisans Burs Programı
• 2210-A Genel Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı
• 2211-A Genel Yurt İçi Doktora Burs Programı
• 2213 - A Yurt Dışı Doktora Burs Programı
• 2224-D Yurt Dışındaki Bilimsel Eğitim Etkinliklerine Katılımı Destekleme Programı